Thursday, May 26, 2011

A man's 'needs'...

An old issue had recently resurfaced and reared its ugly head.

I am possibly the least qualified person to talk about this since I spend most of my time trying to suppress my 'needs' while most guys are proud as hell to display that they have huge 'needs', enabling them to make their wives cry 'uncle' in utter satisfaction.

But a man can become so self centred, so righteous and so absorbed in self pity when he feels that his 'needs' are being neglected.

Especially as they age, most men are still virile (or at least want to show that they're still virile) while their partners, who are supposedly the love of their lives, are winding down in that respect.

This is where sacrifice and/or compromise must come into play.

Uncles, Gramps,
You need to face the fact that your ladies are now no longer as amorous as they once might have been.

I really respect those ladies who work hard to keep their men pleased even though it's now in truth a chore for them to do so.
Some ladies do still have the passion for it but (unfortunately for men) they are not all that common.

Ah, crap! I've lost my original train of thought...

But if there's anything that you guys take to heart from this entry, I'm hoping it's the awareness that in your old age, please think of the woman who has stood by you through thick and thin, and not let something like your 'needs' tear apart the happiness that you've been building for years...

It will only be a huge waste...

Wednesday, May 25, 2011

Padan muka aku...


Aku memang tau dia rajin update status kat FB.

Aku jugak tau yang komen-komen yang dia terima biasanya akan membuat aku sakit hati dan down.

Tapi entah macam mana, lepas login untuk vote gambar member blogger kat Nikon Website, gatal la pulak aku nak tengok status dia.
Rindu le katakan... :'(

Dan jelas sekali di mata aku.
Patut la aku ni tak membawa apa-apa makna bagi dia.
Memang dah bersepah-sepah orang yang nak ambil berat pasal dia, yang layan dia, yang sayang dia...

Ku hanya satu
di antara
kumpulan kupu-kupu

hiasan dindingnya...

Tapi kenapa hati ini masih sayang?

Friday, May 20, 2011

Drama bersiri itu mengajarku...

Ma rajin mengikuti beberapa drama bersiri. Ada masa aku akan menemaninya menonton.

Salah satu daripada kisah yang Ma gemari adalah Dia Bukan Maryam.

Mengamati watak Sarah lakonan Eja, perasan benciku timbul.
Kudapati karakter inilah ibu segala konflik dan permasalahan yang dihadapi oleh orang di sekelilingnya.

Semuanya berpunca daripada niat Sarah untuk berbuat baik tanpa langsung memikirkan kesan tindakannya itu terhadap mereka yang menjadi penerima perbuatannya itu.

Aku sangat benci! Sikapnya itu sebenarnya mementingkan diri!
Tidak nampakkah dia apa yang telah dia lakukan terhadap orang di sekelilingnya?

Dan tiba-tiba aku tersentak, tersedar dari lenaku sendiri.
Bukan Sarah seorang sahaja yang tidak nampak...

...aku juga telah membutakan diri aku selama ini.

Awak
maafkan saya
kerana terlalu mementingkan diri...

Saya paksa awak terima perhatian daripada saya
tiap hari
tanpa mengira waktu
sepanjang beberapa bulan ini...

Perhatian yang tidak dipinta mahupun diperlukan.

Selama ini awak tenang sejahtera bermandiri dalam hidup awak sendiri.
Awak dah pun ada semua yang awak perlukan di sisi.
Apa yang saya buat sekadar menambah tekanan dalam hidup awak...

Awak
saya pasti rindukan awak
sangat-sangat
sentiasa...

Tapi saya tahu saya perlu kurangkan gangguan kepada hidup awak...

Walau apa pun terjadi
saya tetap ada di sini
untuk awak
di kala memerlukan

InsyaAllah...

Wednesday, May 18, 2011

Tuesday, May 17, 2011

Dengan tiba-tiba...

Dengan tiba-tiba, Kucing Kepala Hitam itu muncul.

Dengan motor dan rambut barunya :P (straightened, stylishly long with reddish highlights)

"Bagaimana SPM?" tanya Ma.
"1B, 2C, 4D, 2G,"
"Sekarang buat apa?" tanya Ma lagi.
"Masih kerja (cuci kereta di ruang parkir) Tesco,"
Aish, budak ini...

Sekadar singgah untuk memberitahu yang dia akan berkampung juga raya kali ini serta membawa pergi apa-apa makanan ringan yang berjaya dikesan dalam masa yang singkat kami berjumpa.

Kami memerhatikannya berlalu dengan Mister Potato milik Ma.

Monday, May 16, 2011

Penghargaan...

Within the 24 hours of getting acquainted with you


you've shown me
more appreciation

berbanding
Dia yang ku harapkan
sepanjang 3 bulan perkenalan


Thanks a lot, Nuclear Man... You have no idea how much you've helped to ease my mind. I hope I've managed to spread a tiny bit of sunshine in your day and I hope we'll turn out to be really good friends. If you feel pressured in any way, please feel free to tell me to back the H*** off! I rather get chewed than lose your friendship at some point.

Thank you once more, though even a billion more thank you's will never suffice...

Marahkah aku?

Ku renung dalam-dalam peristiwa tadi...

Janji untuk bertemu
dimungkiri
seumpama perkara enteng

Telefon bimbitnya tak kecapaian
Menunggu keputusannya
di Masjid Jamek
dari awal pagi hingga lewat petang
mungkin bukan satu tindakan yang bijak bagiku

Tapi itu salah aku sendiri semata-mata
Dia tidak pun meminta aku berbuat begitu

Cuma
aku yang mahu menunjukkan kesungguhanku kepadanya
aku yang mahu dia tahu aku sanggup berusaha untuk bersamanya
dan ku tak mahu dia tertunggu

Marahkah aku?
Ya
memang ada rasa marah
Namun begitu pantas redanya
terutamanya setelah dia bersungguh-sungguh meminta maaf

Marahkah aku?
Tidak lagi
Lenyap sudah segala

Yang tinggal
hanya sedih
dan rindu...

Sunday, May 08, 2011

Saturday, May 07, 2011

May they have everlasting peace...

Dammit!

Ma Pa
you deserve a better son than me

One who cares

One who's responsible

One who'll look after the house (not to mention, one's own room :P)
and all other matters that need looking after

One who'll give you a daughter-in-law
and grandkids galore

I am a totally different type of person
to what you should have got

I'm sorry :'(

How should I handle this?

This relationship
has taken another turn.

Not totally unexpected
but I was hoping it would turn out differently
this once...

Can you see me
past my wallet?

Can I get past your thoughts
and into your heart?

Will I be seeing the real you
while all that money
is hanging over your head like a threat?

As much as I want to stay positive
a big part of me
is very much saddened
by this event...

I really am at a loss
I do not know what my next step should be
I have done all I can

I guess
I better to leave it
to the One who knows best...

Thursday, May 05, 2011

Kurnia ini...

Wad 5B, katil No. 4.

Terbaring dia di situ sendiri.

Ada kalanya terbayang kesakitan di wajahnya.

Aku hiba.

Namun ku usaha kuatkan semangat, menguntum senyuman
kerana seberat mata memandang, jauh lebih berat bahu yang memikul.

Oleh itu
dalam masa yang diberikan ini
biarlah aku menjadi sandarannya.
Jauhkan aku daripada sikap pentingkan diri aku yang dulu!

Kini dia di rumah, bercuti sakit hingga pertengahan bulan.

Aku doakan agar dia akan baik-baik sahaja, terus-menerus
kerana itu sahajalah kemampuan aku ketika ini...

Rindu tak semestinya bersambut
Sayang tak semestinya berbalas
Cinta tak semestinya bersatu

Namun telah dikurniakan kepadaku perasaan sayang dan rindu ini padanya
maka ku bersyukur
aku redha
dan aku terima.
Pasti ada hikmahnya!

Suatu masa nanti
mungkin dapat aku merenung kembali ke saat ini dan tersenyum
kerana aku telah dapat berbakti kepada seseorang
serta mewarnai hidupnya agar lebih ceria (harapnya begitulah)

Atau mungkin suatu masa nanti
aku hanya perlu merenung ke sisiku
tepat pada wajahnya
dan tersenyum...