Wednesday, March 11, 2009

Bandar Tenggara dalam kenangan...

Tetiba budak bandor masuk Felda... Pehal? Budak ke??? :P


Kita pegi pun sebab ada orang sudi jemput. Ni lar dia sebahagian ruang utama rumah Ben, tempat kita menumpang untuk 2-3 hari... Mekaceh banyak-banyak ye!


Ben ni terer gak menghias. Antara points of interest bagi kita dalam rumah tu adalah meja rotan with glass top yang dihiasi set catur kaca ni...


First day, makan tengahari kat umah mak pak Ben. Dapat lar merasa buah markisa yang dia dok kecoh-kecohkan kat blog dia dulu. Atas tu gambar buah yang belum masak lagi.

Rupanyer kan, bukannyer buahnyer yang dimakan. Lepas si Ben belah dua menda tu, kita tunggu dulu, perati camne dia makan. Tengok-tengok dia cedok biji-biji buah tu jer untuk dimakan.

Sib baik aku tak kokak terus... Huhuhu! :P



Tengahari tu, kak ipar Ben singgah umah dan kitorang dok eksperimen buat cupcakes dan kek coklat. Cupcakes tu mostly jadi tapi satu kek coklat macam tak cukup masak :P

Petang tu lak, tengah dok tunggu ikan bakar siap untuk makan malam, layan pemandangan bunga pokok tecoma gugur kat padang depan gerai tu. Cantik gak walaupun macam bersepah jer...


Hari selepas tu, berkejar ke Kluang cari tiket bas. Nanti mampuih aku tak dapat balik KL Isnin nanti! Gigih ni, naik moto! Ada ler dekat 45 minit baru sampai Kluang tu...

Lepas beli tiket, singgah makan kat Restoran Suria yang specialize in halal chinese cuisine. Tengok lar kawan kita ni... releeekk jer dia parking Ego dia kat tempat keta parking :P

Ntah bape banyak 'pahala' dia dapat tengahari tu ek? Hehehe...


Ni makanan yang Ben order: nasi lauk ayam masak sweet and sour with chinese tea on the rocks :) Tasty! Kita order Cantonese style kuey teow dengan warm chinese tea. Gambor dia ada kat blog Ben- lupa nak copy. Tapi kuey teow dia memang meriah, banyak tul isi!



Lepas solat Zohor, tetiba si Ben gatal mulut tanye ade nak pegi mana-mana lagi. On the way tadi perasan sign Hutan Rekreasi Gunung Belumut jadi tanyer lar dia pasal tempat tu dengan penuh risau sebab nampak cam jauh...

Dan memang jauh pun! Tapi dah pemandu pelancong kata okey kan (ciann dia...) lalu kami dengan gigihnyer bermotosikal dari Kluang ke Gunung Belumut!


Ni dah dekat sangat dengan pintu masuk dia. Lalu kebun sawit tapi jalan elok bertar so takde ler ralat sangat rase... Tapi tengok-tengok banyak keta patah balik, pas tu parking kat area celah-celah pokok sawit tu.

Ler... tutup rupanyer, tak boleh masuk! Tengah renovation (kunun nyer lar... padahal projek terhenti sebab ape ntah).

Kitorang pun pasrah lar terus parking jer kat situ. Alang-alang dah sampai, jengok jer lar ape yang ade... Kempunan nanti payah :P



Gambar penyedap hati kat kawasan yang tak ramai sangat orang mandi manda... :P


Alih-alih, Ben dengan inesennyer cadangkan untuk terjah jer masuk kawasan rekreasi tu ikut sungai dan jalan hutan. Lalu kitorang dengan semakin gigihnyer, terus bukak kasut dan meredah ke hilir sungai...


Cehhh... Mentang-mentang dia dah biasa, melaju jer ditinggalkan nyer budak bandor ni kat belakang ek? Dah ler kita ni dok gigih snappy snappy bagai... :P


Akhirnyer! Kelihatan air sungai mulai jernih... Horeyyy! Kami berjaya menyelusup masuk! Sure mamat dengan minah Indonesia yang masuk kosong tu pun jeles dengan skill kitorang...


Amik port jap, rehat hilangkan penat... almaklum lar dah tua! :P


Ni lar dia bila budak bandor tak penah tengok bunga senduduk! Abih disnappy nyer!


Whooo! Sejuk nyaman tul air dia... Bunyi air mengalir, besh jer... Kalau lar dapat mandi, tapi kitorang tak plan bawak baju :(


Cubaan snappy labah-labah atas sarang akhirnya berjaya! Mujur lar natural lighting sangat menggalakkan petang tu! Huhu!


Lagi lagi gambor pemandangan tak bermakne untuk tontonan korang...


Gambor cendawan yang turut takde makne pape...


Masuk cara haram, kuar kot pintu depan! How? Cian si Ben kena sound dengan makcik jaga gate :P

Maka berakhir lar sudah adventure kami pada hari tu... Esoknyer dah kena balik :"(


Ni Farhan, anak sedara Ben. Comel kan? Tengah sibuk cari kacang botol tua nak wat amende ntah... Ben singgah umah abang dia pinjam keta untuk hantar kita gi Kluang amik bas...

Susah payah Ben layan kita sepanjang kat Bandar Tenggara ni. Kita hargai sangat-sangat. Happy betul dapat lepak sini sama Ben dan keluarga...

"Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah kita menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Bolehlah kita berjumpa lagi..."

8 comments:

i'm shin... i'm inesen said...

moh ler datang lagik.. ronda ronda ngan keEgoan shin lagik skalik ek.. hik hik..

next time kita snap snap lagi banyak gambo ek~

APAi said...

waa..mcm best jer..bila nak mai penang plak...rindu arr

Snuze said...

Wah, mmg nampak enjoy sakan gi Kluang. Ada nampak keluang tu waktu kat sana? Hehehe. Kekadang terasa nak swipe jer gambar2 tak bermakne ko tu dan membuat hiasan kat LJ aku. Boleh tak? I'll credit you for it.

*bats lashes*

Ri said...

ben, abg apai ajak gi penang tu! jom larr!!! bole ben kenal2 abg apai dan famili :)

snuze dear, you want it, you are welcomed to it :) glad someone appreciates them :)

i'm shin... i'm inesen said...

ari... hmm pi penang makan buah pala banyak banyak nak??

:)

APAi said...

bukan setakat buah pala..mcm2 ader..tambah bln 6 nie musin durian balik pulau..rugi korang tak mrasa durian nie

i'm shin... i'm inesen said...

bukan buah durian ada bau durian ker?? pening~ sikit sikit bole la.. kalo banyak banyak senoning kepala.. rasa mcm orang mabuk laut.. manggis ada??? hah kalo manggis.. ni juara makan manggis!

eiin said...

bestnya pg tmpat tue bleh tnakn diri