Thursday, June 04, 2009

Padatnya hujung minggu...

Fuh! Padat tul aktiviti hujung minggu lepas!

Hampir tengahari, penuhi jemputan seorang member ke majlis kawin kakaknyer di Pantai Hill Park.

Lepas tu berkejar ke kelas piano kat Bandar Utama. Sempat lak berenti minum ice blended dark chocolate dan bayar bil kat pejabat pos.

Balik umah jer Nek Ngah pun sampai, nak menjemput kenduri kawin anak dia ujung bulan ni. Aku lepak jap jer sebab nak kena bersiap gi Salak.

Ada apa dengan Salak, ko tanye? Haaa... Abang Imam baru pindah umah ujung tahun lepas. Jadi kita dapat permission Mak Pak untuk overnight atas jemputan abang sendiri :)

Happy tak terkata weh!!! Antara prinsip utama Mak Pak aku adalah seboleh-bolehnyer jangan bermalam di rumah orang. Ni rezki umah baru lar kiranyer...

Gambo takde makne atas tu masa tengah layan sunset kat Stesen ERL Salak Tinggi sementara tunggu abang dan family jemput on the way balik dari kenduri kawin.

Masa tanye abang umah jenis ape beli, dia jawab, "Alaaa... umah teres jer..."

Tapi bila sampai- nah, amek ko!!! Punye ler beso umah dia! Style macam rumah tahun 80an dulu.

Ruang dalamnyer pun menarik! Kalau ikut bajet, murah jer sebab abang ada contact yang tau macam-macam jenis finishing yang cantik serta tahan tapi dengan rega yang sangat okey...

Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, dapur baru takkan berasap untuk sementara waktu. Kaedahnyer dinner kat luar ler malam tu ;)

Nama restoran tu Amy Redland's. Menarik tul ambiance dan decor dia, seperti memanggil-manggil kami masuk, hehe...

Restoran ni diurus orang Melayu, specialize in halal chinese cuisine tapi ada gak menu goreng-goreng biasa dan Western.

Aku makan lauk Chicken with Dried Chili. Memang authentic taste dia! Abang nyer Cantonese Kuey Tiau, Iman (bini Abang Imam) nyer sup Yong Tau Foo dan Muaz nyer Nasi Goreng Cina pun begitu gak!

Erk! Camne aku tau? Sebab aku ler jadi Majlis Perbandaran malam tu. Serving dia beso-beso ooo...

Pagi esoknyer ikut abang ngan anak-anak beriadah- kununnyer lar... Nan ado! Aku dok sibuk amik gambo bagai sambil jalan marathon lite-lite :P Nasib baik terlepas pijak taik lembu!

Sunrise over Sungai Sepang- lagi lagi gambo takde makne buat tatapan para tetamu ke blog ni (yang bole dibilang jumlahnyer dengan jari)...

Dalam kul 10.00 pagi baru ler berangkat untuk sarapan di kedai mamak...

Ni namanyer Koci. Dok layan kucing abang jap sementara tunggu siap-siap nak gi kenduri kawin (lagi!)...

Haiyoh!!! Notti lar you, Koci! Patut lar Iman dok bising ikan-ikan dia tetiba jadi penakut semacam baru-baru ni!

Rupanyer sejak berbadan tiga (ke empat?) ni, selera makan si Koci menyebabkan dia rajin menilik-nilik segala sumber makanan alternatif yang ada...

Layan punye layan, aku dengan Koci bole tertido sama kat lantai ruang tamu tu :P

Abang kejut Zuhur baru sedo, hehe...

Suka gambo ni :) Walaupun dikira tak jadi, tapi aku suka sebab dia different... Eh, nape ramai pilih tema oren tahun ni ek?

Lepas Zuhur siap-siap, bertolak ke Banting untuk kenduri kawin sepupu Abang Imam. Punye ler tarik muka makcik abang tu sebab kitorang sampai lewat. Muncung tu bole buat gantung baju dah :P 

Sebab aku ler tu... Rasa bersalah lak.

Bunga kemboja yang mak Abang Imam bela. Singgah jap umah mak pak abang, selang satu taman perumahan aje dari rumah kenduri tadi, sebelum memulakan perjalanan pulang...

Letih, tapi seronok sangat!

Harap sudi lar jemput kita dholan maneh yo kang? Matur nuwon seng akeh-akeh!

6 comments:

Harris Shah Abd Hamid said...

pergghh..memang sibuk berjalan sakan.

Eragon_iz said...

thankz, sbb selalu view blog kk? salak tinggi area mane???

Ri said...

bkn salak tinggi exactly, kwsn perumahan baru dkt dgn klinik kesihatan salak yg lama :)

biasa ke area tu kk?

ilina said...

Assalamualaikum..salam ziarah

cik sepi said...

cik sepi suke yang pic no 2 ader aura..berenti kat mane ye?

Ri said...

eh, pic no. 2? pic chocolate frost tu? tu berenti minum kat theobroma chocolate lounge..