Sunday, June 28, 2009

Keluarga di sana sini...

Weekend kali ni sibuk dengan hal keluarga...

Dekat kul 10.00 pagi kami bertolak ke Alor Gajah memenuhi jemputan keluarga di sana.

Makcik aku kawin. Panggil makcik pun ikut pangkat jer, jauh lagi muda dari aku sebenarnye...

Ni mak dia, Nek Ngah aku. Cukup liat nak amik gambo dia! Dah tu macam ada deria keenam lak- time orang elok-elok nak amik gambo jer terus dia kalih... :P

Meriah gak majlis, siap ada YB datang sume...

Lepas tu terus ke Port Dickson lak for a different sort of 'family' gathering. Ape lagi, Hari Keluarga Jabatan aku ler...

Acara dimulakan dengan poco-poco yang selayaknye aku panggil tarian cacamarba aje... Keras kejung sungguh bebudak jabatan aku ni ropanyer!

Ada gak event untuk budak kecik- antaranye tiup belon paling beso dan lumba lari dalam air.

Lepas tu baru lak game untuk mak pak budak! Dimulakan dengan Terompah Gergasi!

Charlie Chaplin- ish, hazab tul berlumba camni tau! Kena pakai sarong, topi, pegang payung... Dah tu kena kepit bola celah kangkang lagi!

Phua Chu Kang pun ade! Ko pakai ler but tu, gi masuk swimming pool kumpul air dalam but pas tu tuang air kat but tu dalam besen. Paras air dalam besen paling tinggi menang...

Lepas tu lumba naik pelampung gajah lak! Macam-macam tul akal manusia ni kalau nak pedajal orang kan?

Ada lagi 2-3 event yang aku tak dapat shoot... sebab aku pun kena pedajal gak!!! :P

Malamnye, dinner! Sebagaimana korang nampak alas meja tu, tema malam tu adalah 'Batik & Kontemporari'...

Makan malam (yang agak mengecewakan dari segi kualiti dan kepelbagaian) diselang-seli beberapa acara lagi- ni musical chairs untuk bebudak...

Ada pertandingan karaoke dan lucky draw. Beriya brader ni tarik lagu 'Lamunan Terhenti'- sedap bole tahan...

Orang tua pun tak mo kalah ni, ikut main musical chairs!

Lewat majlis selesai, dekat 11.30 malam camtu. Ada sampai tersengguk menunggukan habis...

Ciannn dia... Dapat tido kat riba mak pun jadi lar...

Esok paginye sarapan! Adeh... tetap kureng ler juadah yang dihidang...

Walaupun cukup syukur dapat makan, namun kurang berbaloi dengan harga yang dibayar. Salah sorang member keja aku yang biasa buat part time sebagai waiter pun perasan gak segala kekurangan dan dok bising komplen tak sudah!

Aku rasa puncanye sebab banyak sangat orang buat event serentak kali ni. Kalau tak silap congak, ada dalam 3-4 lagi event selain kami!

Ni anak Melayu tengah makan sarapan...

Ni lak anak mat salleh mana ntah... :P

Lepas sarapan tu free and easy. Ikut suka ler nak buat pe pun!

Ada yang ronda-ronda keliling resort naik beskal...

...tapi tarikan utama tetap ler kolam renang dia yang luas dan pelbagai tu!

Untuk dewasa ada, untuk budak ada, untuk orang yang adventurous pun siap ada water slide bagai. Cuma tak ler segrand A' Famosa ke, Desa Waterpark ke (kan Abang Apai, kan?)...

Sebelum menutup entry, seperti tahun lepas, aku nak highlight buah hati aku yang sorang ni- Syukri!

Syukri ni anak member keja aku. Langsung takde kaitan dengan aku tapi ni ler antara 'anak buah' faveret aku.

Comelnyer!!! Ish, nanti panjang umo insyaAllah, Raya ler baru dapat jupe dia semula... :'(

6 comments:

APAi said...

aik..ingat lagi taman desa kan??!!..Bestnyer dapat lepak2..tahniah APC 2009..u deserve it..lately bz yg teramat..sampai tak sempat update blog...

nabilah rahim said...

salam..maafla en ri..soklan xde kena mengena ngan tajuk..baca blog ttg langkawi last yer..so nk tny la ..en.Ri..pernah g restoran hole in the wall kan..best x mkn kat sana..pastu harga dia mahal x? thanks eh..

Ri said...

wa 'alaikum assalaam wa rahmatullah.. no hal ;)

mkn kat hole-in-the-wall sebhgn pakej mangrove tour dan luar musim cuti sekolah. harga overall time tu sgt2 affordable.

klu takat nk ke situ utk mkn semata tk tau ler pulak. rasanye no point klu buat gitu sbb overall experience tu yg buat nyer menarik.

kami dah sakan naik bot sana sini sblm tu jd bila smpi time mkn mmg dah mood nk melantak ler. mebbe penilaian mknan tu agak bias.

bagi saya, masakan dia biasa jer.. tk ler vugidervasst mcm hotel 5 bintang. tp ikan, udang, sotong dia mmg FRESH!

saya rekemen tmpt ni utk mereka yg adventurous. ape2 pun, terpulang selera masing2 :)

slmt menjamu selera!

nabilah rahim said...

thanks=)
appreciate sgt info tu..

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

kenapa ada tanduk budak kecik last tu??

Ri said...

ahaks! ada org jual benda alah tu kat sana. mak dia saja beli dan pakaikan. nmpk cute!