Saturday, September 13, 2008

Mari memasak...!

Ye adik kakak abang sekelian, entry hari ni bersiaran secara tertunda dari dapur Cik Ri!
*tepuk tepuk tepuk

Makasih, makasihhh!!! U-olls, petang ni akaq nak masak tomyam campoq ye untuk berbuka! Merasa lar resepi yang sebenarnya simple campak-campak rebuih-rebuih jer akaq complicatedkan giteww...!

Okey ye... memula kita tengok apa kemendanyer bahan-bahan yang bakal jadi mangsa perioq akaq ni haa...


Tuh diaaa... lengkap naa? Ada ayam, daging, udang, cendawan, kobih bunga, lobak merah (nape tak dipanggil lobak oren akaq pun maleh nak speku...), tomato. Hat serai tu buat perasa jer u-olls, jangan feeling-feeling nak ratah-ratah lak nanti okey?


Haa... ni ler yang mak akaq dok bising 'takdo kojo, caghi kojo'! Kalau ikut resmi tomyam ni, jerang ayaq, masuk semua bahan-bahan kendian tunggu sampai gelegaq jer...

But nooo... akaq tetap nak feeling-feeling chef besaq kan, jadi akaq tumis dulu bawang besaq, bawang putih, serai dan daun limau.

Sapa-sapa biasa masak tuh sekali tengok tau yang akaq pakai daun limau kasturi :P Merasa lar pokok limau purut umah akaq dah mati kena timpa pagaq (umah sebelah tengah renovate u-olls, abis dia tolak tanah sume! Sentip!!!) jadi akaq mengemis daun limau kat jiran lagi sebelah tapi yang ada limau kasturi aje! Lantaq pi lar u-olls! Jap lagi nak berbuka dah, janji ada daun limau naa?


Bila bahan tumisan tu dah ala-ala layu dan naik bau giteww, masuk lar pulak segala ayam, daging yang dah disiang tadi dan biaq sampai kecut skit...


Dah tu masuk ayaq paip sampai hapus. Akaq letak garam skit dengan kiub stok ayam tiga suku ketui untuk bagi rasa kat ayam dengan daging yang bakal direbuih ni...


Tutup perioq, besaqkan api and biaq sampai dia gelegaq sat nanti naa?


Uih, tuh diaa... siap gelegaq, first thing make sure u-olls keluarkan daun limau tadi! Lama-lama nanti pahit lak sup korang tuh!

Kendian, masuk cendawan serta kobih bunga dengan lobak merah yang dah dipotong ikut saiz mulut. Lagi besaq mulut u-olls lagi besaq lar saiz dia, okey? Masukkan sekali cili padi naa? Terpulang lar kat u-olls nak banyak mana, sekadar lawas ke atau deras aje atau cirit-birit terus... 

Time ni gak biasa akaq tambah sedikit gula untuk balance masin garam tadi. Akaq tak reti sukat-sukat ni sebab biasa akaq tambah ikut sedap rase jer  tapi malangnyer petang ni, akaq masih sihat wal'afiat  tanpa keuzuran u-olls jadi nasib lar ye...


Lepaih tu, tutup balik perioq tu, kasi empuk sayoq-sayoran tadi ye? Kalau u-olls nak masak tomyam putih, cukup sampai hat ni jer...


Tinggal tambah ayaq perahan limau nipis dengan daun ketumbaq jer lagi. Tapi kan akaq dah habaq awai-awai tadi yang resepi akaq ni complicated kan, jadi harus lar tak nak berenti takat tu naa?


Akaq nak buat tomyam merah u-olss, jadi merasa lar tambah nam prig pao dalam dua camca besaq giteww!

U-olls jangan tak tau ye, nam prig pao ni akaq giling (baca sebagai blender) dan sediakan sendiri tau??? Berejam jugak ler nak menyiapkannye, tapi mujur akaq dah buat stok secukupnye baru-baru ni jadi tinggal cedok jer lar...

Kalau nak tau, menda ni lar yang depa dok jual kat kedai-kedai dengan nama tomyam paste tuh! Sapa-sapa rajin bole lar cari resepi dia kat internet ye :P


Siap akhirnye!!! Tutup api, masuk ayaq limau nipis dengan daun ketumbaq. Time ni kalau u-olls rase (Hepp!!! Awat? Tak posa ka! Tunggu buka nanti naa?) masih belum cukup perisa, kasi adjust dengan nam plaa (sos ikan) sampai puas ati u-olls. Pas tu, bole lah hidang untuk berbuka nanti naa?

Eh, sat...!!! Tadi macam nampak udang! Mana lak pi udang tadi ye? Ahaa... akaq saja-saja jer tak nak masukkan dulu u-olls. Nanti bila panaskan masa nak makan baru ler masuk udang tuh... Udang ni, kalau terover masak kang tak best lak!


Seterusnya, sebelum naik ke atas untuk mandi-manda dan berjangok bagai untuk berbuka nanti, akaq sebagai anak dara (dara ke...?) yang baik (bluekkk :P) pun mengemaih lar dulu dapoq tuh sampai bersih... (tengah kipaih saham bagi naik skit bole naa...? :P)

P.S. Entry ini untuk suka-suka sahaja, tiada persamaan dengan yang hidup mahupun separa hidup atau yang 'hidup segan mati tak mau'. Maafkanlah loghat utagha yang berterabur itu ye...

5 comments:

APAi said...

chek suka la dgn loghat utara chef Ri nie..memang menjadik...ni bleh masuk rancangan ketuk-ketuk ramadhan nie....resepi yg chef demo nie mmg best!!!..baca pon sampai kluaq asid dlm perut.Chek pon nak cuba resepi chef ri ni hari nie..rehat nanti chek nak pi tesco beli bahan2 yg telah diusulkan oleh chef ri....Apa nama resepi tomyan nie?..letak la nama glamer ckit...cthnyer.."Tomyam Sentap Sesedap Rasa" ka...."Tomyam Muhibah ka? (sbb cmpur mcm2 bhn....)..

pakalang said...

...atau Tomyam Pagar Rumahku Rebah

Ri said...

tomyam pagar rumahku rebah? i like! hehehe... :)

Khairizan Yaacob said...

nape tak dipanggil lobak oren akaq pun maleh nak speku... <<<<< hehe klakarnyerrr...

next time ajak la org.leh tolon abeskan :P

jeebsion said...

Hohoho .. frankly speaking .. I really like people who cook well .. and yes I'm a food lover .. but often I don't eat that much laa .. keep cooking!!